Akıllı Kadınlar
Homend Alex Robot Süpürge
Homend Alex Robot Süpürge
 
Akıllı Ateş Ölçer ile Vücut Sıcaklığınız Takip Altında
Akıllı Ateş Ölçer ile Vücut Sıcaklığınız Takip Altında
 
PUMA’nın Yeni Koleksiyonu ‘Pearl Shimmer’
PUMA’nın Yeni Koleksiyonu ‘Pearl Shimmer’
 
EKLEM AĞRILARI KÖK HÜCRE TEDAVİSİ İLE SON BULABİLİYOR
EKLEM AĞRILARI KÖK HÜCRE TEDAVİSİ İLE SON BULABİLİYOR
Lazerle Kök Hücrelerin Uyarılması İle Diş Çürüğü Tedavisi
 

Lazerle Kök Hücrelerin Uyarılması İle Diş Çürüğü Tedavisi

3 Eylül 2015 Perşembe 15:37
Yazdır

Günümüzde teknolojinin gelişmesi ile birlikte tıp artık teknolojinin gereksinimlerini daha çok takip etmeye başladı. Bunun son örneklerinden birisi diş çürüklerinin lazer ile tedavi edilmesi oldu. Lazer diş hekimliğinde kullanılmakta fakat bu uygulama diğerlerinden biraz farklı. Bu uygulamada lazer kullanılarak diş kök hücreleritetikleniyor ve bu şekilde tedavi sağlanması amaçlanıyor. Bunun ilk denemeleri ise Harvard Üniversitesinde denenmeye başlandı. Harvard’dan bilim insanları ilk kez düşük güçte ışıkla vücuttaki kök hücreleri tetikleyerek, dokuların rejenare olabileceğini gösterdiler.

Lazer tedavisi diş hekimliğinde kullanılabileceği gibi farklı tıp alanlarında da kullanılabilecek olmasıyla gelecekte çok önemli bir tedavi yöntemi olabileceği öngörülüyor. Bu tedavi onarıcı dişçilik ve rejeneratif tıpta klinik uygulamaların geliştirilebilmesi için çok önemli bir buluş olmasıyla çok önem kazanmakta.  Bu tedavi yöntemi sayesinde yara iyileştirme, kemik rejenaresi ve diş çürüklerinin tedavisinde yeni bir dönem başlaması umut ediliyor.

Harvard Üniversitesi Ekibi, düşük güçlü lazer kullanarak, insan diş kök hücrelerini tetiklenmesi suretiye  diş kök hücrelerinden dentin oluşturdu.

Dentin, dişlerin mezoderma kökenli kemiğe benzer yapıda olan dişin temel tabakası demektir. Kuru ağırlığının %70-75 inin kalsiyum tuzu olması nedeniyle kemikten daha sert bir maddedir. Yapısı ise kemiğe benzeyen bu madde dişlere sarı rengini veren madde olarak da bilinmektedir. Dişlerin düzenlenmesi ile ilgili önemli görevleri vardır.

Dentin tabakası üretilmesi deneyi laboratuvarlarda kemirgenler üzerinde uygulanarak sonuçlar gözlenmeye çalışıldı. Kemirgenlerin öğütücü dişleri delinerek çürük oluşturuldu ve bu çürüklere düşük güçlü lazer uygulaması yapıldı. 12 ay süren bu deney sonucunda kemirgenler yüksek güçlü x-ray görüntüleme yöntemleri kullanılarak incelendi ve kemirgenlerin dişlerinde dentin oluşumu olduğu ortaya çıkarıldı. Kemirgenlerdeki dentin tabakası insanlardaki dentin tabakasından farklı olsa da aslında insanda da bu yöntem kullanılarak dentin oluşturulabileceği ve diş kayıplarının önüne geçilebileceği kanıtlanmış oldu. Daha yeni bir tedavi yöntemi olsa da gelecekte diş tedavisinde çığır açacak bir tedavi yöntemi geldiği söylenilebilir.

Bu yöntem tabi ki sadece diş tedavilerinde değil aynı zamanda onarıcı tıp tarafından da kullanılabilirliği nedeniyle büyük bir gelişme olduğu söylenebilir. Bu yüzden bu teknolojiyi sabırsızlıkla beklemekteyiz.

Anahtar Kelimeler: lazer,diş,sağlık,kök,hücre,
Bu haber toplam 7595 defa okunmuştur
Haber Yorumları
Yorum Ekle
Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yorum yapan siz olun.
 Diğer Haberler
BEBEKLERDE DOĞUMSAL KALP HASTALIKLARINA DİKKAT!
Uzmanlardan Ailelere Okul Öncesi Uyarı!
EKLEM AĞRILARI KÖK HÜCRE TEDAVİSİ İLE SON BULABİLİYOR
Grip ve zatürre aşısı yapılmalı mı?
Basit önlemler hayat kurtarıyor!
Koronavirüs Sosyal Medyaya Nasıl Yansıdı?
Çocuklar için Stresle Başa Çıkma Önerileri
Tek Dişim Renklendi Ne Yapmalıyım?
Uzun Süre Topuklu Ayakkabı Giyen Kadınlar
Göz Ağrılarının Temel Sebebi ve Tedavileri
Ağız Kokusundan Kurtulmak İçin Pratik Formüller
Herkes Panik Atak Yaşayabilir
Fıtık konusunda tüm bildiklerinizi unutun!
Botoks Hangi Bölgelere Yapılır Ve Riskleri Nelerdir?
 
Fotogaleri
Videogaleri
Hava Durumu
Havadurumu
Tarihte Bugün
1653 Batı Anadolu'daki şiddetli depremde, Denizli, Nazilli, Tire ve Uşak'ta evler yıkıldı, binlerce kişi öldü ve yaralandı.
Hakkımızda | Künye | Reklam | İletişim | RSS
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı saklıdır. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.