Halılar da en sık kirlenen eşyalardan biridir. Özellikle mutfak halıları sıklıkla kirlenir. Bu nedenle mutfakta kullanılan beyaz ya da çok açık renk halılar, en ufak bir kiri ya da lekeyi bile gösterir. Çünkü mutfak yemeklerin yapıldığı, çoğu evde yemeğin yenildiği alandır. Bu nedenle yere düşen ya da sıçrayan yiyecekler, içecekler halıları kirletir. Peki, mutfak halısı nasıl temizlenir?
Halılar genellikle yünden yapıldığı için sıvıları içine kolayca emer. Eğer halınıza çay ya da kahve döküldüyse kirli bölgeyi hızlıca silmeniz önemlidir. Yani çayın ya da kahvenin kurumasına fırsat vermeden, temiz bir bez yardımıyla lekeli bölgeyi silmelisiniz. Temizlikte de cam silme sıvısı işinize yarayabilir. Lekeli bölgeye dökeceğiniz cam silme sıvısıyla kısa süre içinde kirden kurtulduğunuzu görebilirsiniz.
Başka bir seçenek de tıraş kremi, diş macunu ya da maden suyudur. Lekeli bölgeye ılık su dökerek diş macunu, tıraş köpüğü ya da maden suyundan birini seçip lekenin üzerine uygularsanız halınızı kirden arındırmak için etkili bir adım atmış sayılırsınız.
Çok zorlu bir lekeyle karşı karşıya kaldıysanız yaklaşık iki kilo civarında ılık su hazırlayarak işe başlayabilirsiniz. Bu suyun içine atacağınız iki çorba kaşığı sıvı deterjan ve dört kaşık beyaz sirke, temizlikte harikalar yaratacaktır. Lekeli bölgeyi bu karışımla çok bastırmadan sildiğinizde halınızın mis gibi olduğunu görebilirsiniz. Ardından, temiz su ile ıslattığınız başka bir bezle halıyı durulamayı unutmamalısınız.
Mısır unu da halı temizliğinde çok etkilidir. Zor kirleri çıkarmak için mısır ununu pis olan bölgeye dökün. Beş ya da en fazla on beş dakika bekleyin ve elektrik süpürgesi yardımıyla vakumlayın. Kirden eser kalmadığını göreceksiniz.
İçine çok az miktarda amonyak katılmış su da halı temizliğinde etkilidir. Özellikle mutfak gibi sık kirlenen alanlarda serili halıları haftada bir amonyaklı su ile silmek, hem temizlik için önemlidir hem de güvelere karşı halıları korur.